logo

2018. július 19. Emília napja

Főmenü

Adományvonal

Paypal-számlák:

Segítsen 2018 Ft-tal,

hogy segíthessünk! 

 

Kérjük, - lehetősége szerint -

támogassa kampányunkat!

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés

GalaxyNetwork

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Reklámok


Címlap Téziseink Tezisek cikkei Szociálpolitika - Egészségügy - Munka világa
Szociálpolitika - Egészségügy - Munka világa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2006. október 13. péntek, 20:50

Magyarországon a társadalom széles rétegei tévesztik össze a szociálpolitikát a szegénypolitikával. A különböző társadalmi ill. anyagi problémákkal küszködő csoportok számára a különböző állami és önkormányzati segélyezés nem más, mint gyenge szegénypolitika.


A nehéz anyagi körülmények között élők számára rendkívül fontos, hogy megteremtsék a megélhetéshez szükséges anyagi javakat, melyet leginkább a foglalkoztatás kapcsán lehet megszerezni. Minden társadalomnak célja kell, hogy legyen a teljes foglalkoztatás: aki akar ill. tud dolgozni – munkahelye – s ezáltal rendszeres havi jövedelme – lehessen. A gazdasági programunk segítségével, amely – többek között – a radikális adócsökkentésre épül, a vállalkozások képesek lesznek arra, hogy egyre nagyobb számban foglalkoztassanak embereket, ezáltal bővüljön a foglalkoztatási szint, melynek következtében még többen fognak adókat és járulékokat fizetni, nem pedig eltartottak lesznek, mely mindig nagy anyagi, valamint erkölcsi megterhelést jelent a társadalom számára.

Az adócsökkentések kapcsán a bérből és fizetésből élők számára lehetőség nyílik arra, hogy jövedelmeik magasabb színvonalúak legyenek. Igaz, hogy a minimálbér megemelése a minimálbér felett keresők sávjában „összecsúszást” eredményezhet, amelyet ki kell küszöbölni. (Ez azt jelenti, hogy a minimálbér feletti jövedelműek kategóriájába tartozók béreit, ha nem emelik, „belecsúsznak” a minimálbéresek csoportjába, amely nagy hiba lenne, hiszen az ő munkájuk megbecsültsége és presztizse is csökkenne.)


Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy az emberek - saját szintjükön - tudjanak gondoskodni magukról: előrelátóak legyen betegség, tragédia, halál esetén: azaz, hogyan tartják meg azt az életszínvonalat, melyet élni kívánnak. Az öngondoskodást az állam mindig kedvezményekkel biztosítsa és ésszerű törvényekkel támogassa azt!

Az egészségügyben komoly problémák vannak, de a VSZ csak azokat az egészségpolitikai reformjait támogatja, mely biztosítja az alábbiakat.
1) Az állam és a társadalom kiemelt érdeke, hogy minél több egészséges, munkaképes ember éljen Magyarországon azért, mert ez nemcsak erkölcsös, de olcsóbb is.
2) Az államnak ill. a társadalomnak az is érdeke, hogy a nyugdíjas állampolgárok ne csak egészségesek legyenek, de nyugdíjuk elegendő legyen a tisztességes megélhetéshez. Mert ez nemcsak erkölcsös, de olcsóbb is!


Mindezek tükrében a következő elemeket tartjuk fontosnak az egészségügyben:
- Az Alkotmány minden egyes állampolgárnak/járulékfizetőnek biztosítja a legmagasabb szintű elérhető orvosi ellátást - az adott betegséggel kapcsolatban - függetlenül attól, hogy van-e arra anyagi fedezet vagy sem.
- Ugyanez a jogszabály biztosítja minden egyes állampolgárnak/járulékfizetőnek, hogy lakóhelyének földrajzi helyzete ne legyen a legmagasabb szintű ellátás akadálya: mindig törekedni kell a területi ellátási külöbségek minimalizásására (egy kistelepülésen élő se haljon meg csak azért, mert nem tudott időben beérni a mentő a megfelelő ellátást megszerzendő).
- A magántőke bevonása csak úgy lehetséges, ha a biztosítás menedzsmentje korlátozottan szólhat bele a különböző kezelésekbe: így szűkíteni lehet annak lehetőségét egyes esetekben, hogy a menedzsment felülbírálhatja az orvos által előírt, de esetleg drága vizsgálatot, így a beteggyógyítás látszólag olcsóbb lesz, de esetleg a beteg végleges egészségkárosodást szenved, esetleg meghal.
- Már most is tudjuk, hogy a vizit- ill. kórházi napidíjak miatt a járulékfizetők nem mennek el időben orvosi vizsgálatra. Ennek következménye hosszabb távon az lesz, hogy nemcsak többe fog kerülni a gyógyulás a biztosító és a beteg számára, hanem az esetleges szövődmények miatt a betegség súlyossá, adott esetben halálos is lehet.
- Garancia kell arra, hogy a „díjtalan” (járulékot fizetünk!) alapellátási csomagokat a biztosító nem üresíti ki, így szerezve magának újabb fizetős „ügyfeleket”.
- A nem alapellátásba tartozó csomagokért többletdíjat kell majd fizetni. A csomag kapcsán a biztosító számára anyagi kockázatvállalást jelent az idősebb/beteg stb. ügyfél. Számukra megállapított csomagok díjának költségei nem lehetnek magasak. A csomag díját csak olyan feltételekkel lehet módosítani, mely során a társadalmi szervezetek - ezen keresztül az emberek - nyomást tudnak gyakorolni a biztosítóra: a csogadíjak nem lehetnek magasak még beteg emberek számára sem (öngondoskodás). Ennek kapcsán a betegellátáshoz való jogokat szélesíteni, bővíteni kell, ill. minél szélesebb körben ismertté és elfogadottá kell tenni!
- A szabad orvosválasztás rendszerét fenn kell tartani továbbra is legalább az alapellátásban.


A fentiekből is látszik, hogy a VSZ ragaszkodik a magyar társadalom egyik legnagyobb vívmányához, a társadalombiztosításhoz, melynek kulcselemei: a szubszidiaritás, a szolidaritás elve és a nemzeti kockázatvállalás.

Módosítás dátuma: 2009. augusztus 21. péntek, 17:35
 

Belépés

VSZ információk

  

  

  

  

  

  

Facebook

 
 

Hirdetés

Kiemelt weblapok
Hirdetési csomagok legolcsóbban! Akár 90% kedvezménnyel. A bevételeinek növeléséért válassza kedvezményes csomagjainkat. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokért
Honlapok már 25 000 Ft-tól! Akár 75% kedvezménnyel. Cége bevételeinek növeléséhez válassza a profi partnert. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokértExtended Validation SSL

© Vállalkozók Szövetsége 2009-2012.