2017. július 24. Kinga, Kincsö napja

Címlap Cikkek Domokos Lászlót jelöli az ÁSZ elnökének a Fidesz
Domokos Lászlót jelöli az ÁSZ elnökének a Fidesz PDF Nyomtatás E-mail
2010. június 14. hétfő, 18:37

Warwasovszky Tihamér a Fideszben is tud karriert csinálni.

Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt jelöli az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a Fidesz-frakció - jelentette be Lázár János, a képviselőcsoport vezetője hétfőn. Az ÁSZ alelnökének Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvárnak az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármesterét jelöli a Fidesz. A kormánypárt támogatja, hogy június 28-án válassza meg a Ház az ÁSZ elnökét és alelnökét. Lázár János a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján közölte: nem támogatják, hogy két ÁSZ-alelnököt válasszon azonnal az Országgyűlés.

Domokos László szerint nem kell megváltozatni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelenlegi feladat- és szerepkörét, azt kell határozottabban, hatékonyabban képviselni. A Fidesz ÁSZ-elnökjelöltje úgy nyilatkozott: megválasztása esetén lemond országgyűlési mandátumáról. Szarvason időközi választásokat kell tartani.

Domokos László az MTI-nek jelöltsége kapcsán leszögezte: nem készült a szerepre, egyéni körzetben indult és nyerte meg negyedszer is az országgyűlési választásokat. A feladat - fűzte hozzá - megválasztása esetén nagy kihívást jelent majd számára. A fideszes politikus emlékeztetett, hogy az ÁSZ-szal együttműködő parlamenti költségvetési és számvevőszéki bizottság alelnök volt az előző négy évben, ahogy most is tagja e testületnek. Hozzátette: végzettsége közgazdász.

Arra a kérdésre, hogy kell-e változni az ÁSZ szerepének, készül-e törvénymódosítás, nemmel válaszolt.

Kovács Árpád ÁSZ-elnöki megbízatása 2009. december 9-én járt le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002. óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek.

A Jobbik alkalmatlannak tartja Domokos Lászlót a számvevőszék élére

A Jobbik szerint a Fidesz által jelölt Domokos László nem rendelkezik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vezetéséhez szükséges számviteli, jogi, és nyelvismeretekkel, továbbá tudományos háttérre és vezetői tapasztalata sem teszi alkalmassá ezen pozíció betöltésére. Nyikos László, a költségvetési és számvevőszéki bizottság jobbikos elnöke hétfőn, a parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: megdöbbenéssel vette tudomásul a Fidesz jelölését, amely az ÁSZ vezetőit jelölő eseti bizottság felállítása előtt hangzott el.

Az ellenzéki politikus szerint a kormánytöbbség ezzel olyan helyzetet teremtett, mintha a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a világbajnokság közben hirdette volna ki az új világbajnokot, és a "többi csapatnak csak azt engedné, hogy játsszon saját szórakozására".

A Jobbik a jelölő bizottságban kívánja megnevezni, és a kormánytöbbséggel is elfogadtatni a párt által az ÁSZ vezetésére minden szempontból alkalmasnak tartott, jelenleg is állami vezetőként dolgozó jelöltjét - mutatott rá a képviselő.
(GalaxyCentrum)