Nyolctagú jelölőbizottság javasolhat Ab-tagokat

Címlap Cikkek Nyolctagú jelölőbizottság javasolhat Ab-tagokat
Nyolctagú jelölőbizottság javasolhat Ab-tagokat PDF Nyomtatás E-mail
2010. június 14. hétfő, 18:46

Fideszes kezdeményezésre nyolctagú jelölőbizottság tehet javaslatot az Alkotmánybíróság (Ab) tagjaira a parlament hétfői döntése értelmében.

A parlament ehhez módosította az Alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényeket is A javaslatot 261 igen szavazattal, 112 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a Ház. A második esetében 261 képviselő szavazott igennel, 113 pedig nemmel. A parlament mindkét esetben döntött a sürgős kihirdetésről is.

Kikerül az alkotmányból az a passzus, amely szerint az alaptörvény előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához a képviselők négyötödének szavazata szükséges, miután az e rendelkezés fenntartásáért benyújtott jobbikos módosító javaslat nem kapta meg a többség támogatását. Az Alkotmány úgy rendelkezett, hogy az Alkotmánybíróság tizenegy tagját az Országgyűlés választja, a tagokra pedig az országgyűlési pártok képviselőcsoportjainak egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tesz javaslatot.

Az Alkotmányról, valamint az Alkotmánybíróságról szóló törvények most elfogadott módosítása ezen változtat. Az előterjesztések indoklása szerint az, hogy az Ab jelenleg csupán kilenc tagból áll, veszélyeztetheti a testület teljes ülésének határozatképességét, amelyhez - az Ab-ről szóló törvény értelmében - legalább nyolc tag (köztük az elnök vagy a helyettes elnök) jelenléte szükséges.

Az előterjesztő - a fideszes Mátrai Márta - szerint az elmúlt húsz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a hatályos jelölési szabályok nem biztosítják a testület folyamatos és zavartalan működését, ezért szükséges a felülvizsgálatuk. Az elfogadott új szabály alapján az Ab tagjaira az országgyűlési képviselőkből álló nyolctagú jelölőbizottság tesz javaslatot, a testület, "igazodva a választópolgárok akaratából létrejött parlamenti arányokhoz, biztosítja a politikai egyeztetések lefolytatásának megfelelő kereteit". Az Ab csaknem két éve működik 11 helyett 9 taggal.
(GalaxyCenztum)

Honlapok már 25 000 Ft-tól! Akár 75% kedvezménnyel. Cége bevételeinek növeléséhez válassza a profi partnert. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokért
Hirdetési csomagok legolcsóbban! Akár 90% kedvezménnyel. A bevételeinek növeléséért válassza kedvezményes csomagjainkat. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokért