2017. június 24. Iván napja

Egymillióan a magyar sajtószabadságért PDF Nyomtatás E-mail
2010. december 27. hétfő, 00:00

Médiatörvény első hazai reakciói: Polgári Öntudat mozgalom

2010. december 21-én (kedden) – a magyarországi sajtószabadságot súlyosan korlátozó médiatörvény elfogadását követő napon –, „Egymillióan a magyar sajtószabadságért!” néven, politikai pártoktól független civil kezdeményezésként önálló Facebook oldal indult.
Az ambiciózus célt – az 1.000.000 tag elérését –, kitűző kezdeményezők reális optimistáknak bizonyultak, miután az indulástól számított 21. órában a nyílt közösség létszáma átlépte a tízezres lélektani határt.

A mozgalom kiteljesedése jelenleg is folytatódik, miután folyamatosan „mindenki hoz magával még egy embert”.

Cél: a jövőben minden olyan írás, kép és mozgókép összegyűjtése és megjelentetése, mely a cenzúra következtében nem jelenhet meg, vagy megjelenése vélhetően büntetést vonna maga után.

A Facebook közösségszervező ereje lehetővé teszi, hogy a modern kori szamizdat akár több százezer érdeklődőhöz jusson el pillanatok alatt.

A kezdeményezők arra kérték a sajtó szabadsága iránt elkötelezett honfitársainkat, hogy csatlakozzanak ehhez Facebook gyűjtőoldalhoz, hogy minél több ember értesülhessen a kormánypropagandán kívülről érkező hírekről és véleményekről is!

A közösségi fórum elérhetősége a következő: http://www.facebook.com/pages/Egymillioan-a-magyar-sajtoszabadsagert/169854769717975

A NÖVEKEDÉS ÜTEME

A csoport létszáma 2010. december 23-án hajnalban 3 óra 30 perckor elérte a 19.441 főt, majd 9:30 órakor (azaz hat órával később) meghaladta a húszezer-nyolcszáztizenhárom embert, ami azt jelenti, hogy mindössze tizenkét óra leforgása alatt a véleményközösség megkétszereződött.

December 23-án délelőtt 10.30 h-ig már 20.502 ember csatlakozott.

További tényadatok:
11:00 - 21.816
12:00 - 23.046
13:00 - 23.479
16:30 – 26.527

A fenti trend alapján joggal valószínűsíthető a csatlakozói létszám további, exponenciális növekedése.
Az ominózus törvény 2011. január elsején lép életbe, így az elkövetkező héten még nem számíthatunk cenzúrázott írásokra és retorziókra.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) civil csatornáján keresztül a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VSZ) képviselői felszólították a hazai média mértékadó munkatársait, hogy – a kiegyensúlyozott és korrekt tájékoztatás jegyében -, küldjék el történeteiket telefonokról, leszólásokról, letiltásokról, kirugásokról, és minden olyan hírről, ami érdekelheti a sajtószabadság iránt továbbra is elkötelezett embereket.

A hangulatjelentéseket és a további újságírói kérdéseket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  címen gyűjtik.