2017. október 23. Gyöngyi napja

Címlap VSZ-vélemény A sztrájktörvényről
A sztrájktörvényről PDF Nyomtatás E-mail

Társadalmi Szolidaritás Szabad Szakszervezet (TSZSZSZ) tiltakozik a sztrájk antidemokratikus korlátozása miatt

Elég volt a nemzetközi botrányokból! Az Orbán kormány viselkedjen, és méltóan képviselje az országot világszerte. Ne a botrányok miatt kerüljön hazánk a nemzetközi sajtó élére! A TSZSZSZ nemzetközi fórumokhoz valamint a nemzetközi szakszervezetekhez fordul a demokratikus alapjognak számító sztrájktörvény erőszakos, konszenzust nélkülöző, diktatórikus megváltoztatása miatt, mellyel kizárólag a munkavállalók jártak rosszul, hiszen korlátozták a sztrájkhoz fűződő jogaikat. Szükség esetén - több szakszervezettel közösen - a nemzetközi szakszervezeti blokádot is elképzelhetőnek tartja a TSZSZSZ, amennyiben a kormányzat nem hat a képviselőire a parlamentben, és a munkavállalók tiltakozási jogaik csorbítása megmarad.

Mint ismeretes két fideszes képviselő - pártja kérésére - megszavaztatta az országgyűlésben, hogy ezentúl csak akkor lehet sztrájkolni, ha előtte rendezték a minimál szolgáltatásokat az adott vállalatnál, amennyiben nem, a bíróság jogosult dönteni a minimális szolgáltatások szinvonalában és mennyiségében.
Ez több, mint nonszensz, hiszen értelmét veszítené a sztrájk. Ráadásul olyan döntések születhetnének, amely nem felel meg a dolgozói érdekeknek: ad abszurdum a munkáltató követelheti, hogy a minimális szolgáltatások mennyisége akár az összes szolgáltatás 99%-a legyen!
A hatalom érdekeit szolgálhatja ez a típusú megállapodási igény a munkáltató részéről, mert nem nehéz kitalálni, mitől félnek: tartanak pl. a MÁV- ill. a BKV-dolgozók stb. sztrájkjától. Ez a hatalom pedig módszeresen számolja fel az ország demokratikus intézményeit, vagy erősen korlátozza azokat. A TSZSZSZ támogatja, hogy az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult és tudja, hogy a fideszes kötődésű köztársasági elnökre nem nagyon lehet számítani, hiszen idáig - minden társadalmi kontroll nélkül - bármit aláír. Ulászló királyunk után többen, már a „dobzse” szót vélik látják előtagként az aláírások mellett.

A TSZSZSZ érthetetlennek és egyoldalú lépésnek tartja a sztrájktörvény módosítását a cinikus kormánytól. Egyben a munkavállalók nagyfokú lenézése is érezhető a Fidesz-KDNP kétharmados fülkeforradalmárai felől. Sajnos nem először merül fel, hogy csak szűk kisebbség véleménye számít a nemzeti együttműködés jegyében, pedig nagyon fontos lenne annak a 5,4 millió embernek is kikérni a véleményét aki nem szavazott a fideszes Nemzeti Együttműködésre.

A módosított sztrájktörvény azért is felháborító, mert a munkavállalókat és a szolgáltatásokat igénybevevőket játsszák ki egymás ellen, ezzel kiölik a magyar társadalomból a már alig működü, maradék szolidaritást is. Úgy túnik a kormány nem érti és nem fogja fel milyen társadalmi és nemzetgazdasági károkat okoz a szolidaritás leépítése.

A TSZSZSZ kéri a kormányt, hogy haladéktalanul kérje a jogszabály eltörlését az országgyűléstől, továbbá terjesszen be új, munkavállaló-barát törvényt.
Kara Ákos és Kontur Pál fidezses képviselőket pedig kérjük, fogják vissza, hogy ne tudjanak többet ártani a munkavállalók millióinak.

Az új sztrájktörvényben biztosított jogok úgy kerüljenek majd elfogadásra, hogy azok összhangban legyenek az Európai Szociális Chartában foglaltakkal, és az ILO rendelkezéseinek is feleljenek meg.
Valamint jó lenne, ha végre megkérdeznék az érintettek, a szakszervezetek véleményét, és a döntésbe a parlamenti ellenzéket is bevonnák, hogy ne kelljen a hajnali órákon hallgatnia a kormánypárti képviselőknek, hová is kellene menniük az ellenzéki bekiabáló szerint.

(Társadalmi Szolidaritás Szabad Szakszervezet)