2017. szeptember 19. Vilhelmina napja

Címlap Cikkek Nincsen ingyenes oktatás és szakképzés Magyarországon
Nincsen ingyenes oktatás és szakképzés Magyarországon PDF Nyomtatás E-mail
2015. augusztus 14. péntek, 23:18

A Pallaus Egyetem és MOSZI megtartotta első nyílt napját, ahol az ipartestület hazai és nemzetközi képzéseiről tudhattak meg minden részletet az érdeklődők. Az esemény  kötetlen beszélgetéssel zárult: a fórumon a szakképzés legfontosabb kérdéseiről esett szó, többek között arról, hogy mit kaphat egy diák a pénzéért… Ismétlés augusztus 17-én és 27-én.

Ahogy arról előző cikkünkben  beszámoltunk, augusztus első hetében nyílt nap keretében ismerhették meg a pályaválasztás előtt állók a MOSZI szakképző iskolájának kínálatát, illetve az ipartestület és a Pallaus University közös, nemzetközi képzéseit.

A bemutatkozót követően az érdeklődök elsőként a fogtechnikus képzésről kérdeztek – a gyakorlati idő került szóba annak tükrében, hogy milyen lehetőségei vannak annak a tanulónak, aki napközben dolgozik.

Schulze László, a fogtechnikusok és a MOSZI elnöke elmondta, a kötelező gyakorlati idő heti 22 óra, amiről első körben a mesterrel kell egyeztetni, hogy a tanórák milyen formában abszolválhatóak. Előfordulhat olyan megoldás is, hogy késő délutánig is bent lehet maradni a laborban, de akár hétvégi foglalkozás is szóba jöhet.

– Ha tehetséges tanulóról van szó, aki motivált és olyan, mint a szivacs, kérdéseivel szinte szívja magába az információkat, a tudást, akkor a mesterektől biztos, hogy nagy támogatásra lehet számítani – fűzte hozzá az elnök.

Baldauf Aladár, a Pallaus University gazdasági igazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a nemzetközi képzésen lesznek olyan laborok, ahol késő délután indul a gyakorlati foglalkozás azoknak a tanulóknak, akik napközben munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudnának részt venni a foglalkozásokon.

Pénz, pénz, pénz

A „bemelegítő” kérdés után kezdődött el az igazi meccs: kérdésekre válaszolva a tandíjakról és a megszerezhető tudásról beszéltek az ipartestület vezetői.

– Mindkettő képzés pénzbe kerül. Komoly pénzbe… – kezdte Berendi László, a MOSZI alelnöke a magyar és a nemzetközi szakképzés bemutatását.

– Az egyik lényegi különbség viszont, hogy a magyar képzésben a finanszírozáshoz el kell hozni otthonról, a családtól a tőkét, vagy el kell menni dolgozni az iskola mellett. A nemzetközi képzés finanszírozásába viszont beszállhatnak amerikai pénzintézetek, ahol lehetőség nyílik hitelfelvételre. Ráadásul, ha a hallgató a külföldi gyakorlati ideje alatt nem akar nagy lábon élni, akkor keresetéből majdnem a felét vissza tudja fizetni a képzési díjának, nem beszélve arról, hogy kint könnyebben, komoly fizetésért tud helyezkedni a szakmájában, miközben megtanul angolul is.

Miután több kérdés is érkezett a nappali rendszerű támogatott képzést és a felnőtt képzéseket érintve Végh Zsuzsanna először ismertette a szakképzés jelenlegi helyzetét elmondva azt, amit már  egy korábbi interjúnkban is hangsúlyozott: “A szakképzés állami átalakítása miatt a MOSZI – ahogy a többi magániskola – már nem kapott új osztály indítására létszámot az államilag támogatott, nappali tagozatos képzések tekintetében; egyedül csak a fogtechnika területén indul új osztályunk. A szakmaszerkezeti döntéssel összefüggő jogszabály változásaiból kiolvasható, hogy a nappali tagozatos képzések elsődlegesen a központi, állami szakképzés részei lesznek. Ezért nekünk most már gőzerővel a felnőtt képzésre kell koncentrálnunk.”

Számot vetni és aratni…

Budapesten egy KLIK által fenntartott szakképző iskolában lehet a szépítészeti szakmákat nappali rendszerű, támogatott képzésben hallgatni. Berendi László viszont arról is beszélt, hogy a gyakorlati képzés ott sincs ingyen…

– A támogatott képzéseknél is gyakran előfordultak rejtett költségek…  Összeségében könnyen arra juthatunk, hogy nem is áll már olyan távol ez az összeg például az intenzív, egyéves nemzetközi kozmetikus képzésünktől, ahol a Pallaus University és a MOSZI együttműködésében olyan diplomát kap a végzett tanuló – angol nyelvoktatással együtt – amellyel Európában és a Brit Nemzetközösségek államiban különbözeti vizsga nélkül tud munkát vállalni, vállalkozni. Nem is beszélve arról, hogy a gyakorlati időszak alatt a fizetéséből akár a tandíja felét is vissza bírja törleszteni.

Tanulságként elmondható, hogy mielőtt egy fiatal és annak családja eldönti, hogy milyen életpályát választ, le kell ülni számot vetni. Számot vetni arról, hogy a befektetett pénzért milyen papírt, végzettséget kap az ifjonc, és főként, hogy annak az értéke valóban úgy fog-e kamatozni, ahogy azt szeretnék.

A MOSZI és a Pallaus Egyetem soron következő nyílt napján akár személyesen is felteheted kérdéseidet

augusztus 17-én vagy augusztus 27-én, 17 órától a MOSZI székházában.

Módosítás dátuma: 2015. október 26. hétfő, 23:44