logo

2018. július 19. Emília napja

Főmenü

Adományvonal

Paypal-számlák:

Segítsen 2018 Ft-tal,

hogy segíthessünk! 

 

Kérjük, - lehetősége szerint -

támogassa kampányunkat!

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés

GalaxyNetwork

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Reklámok


Címlap Cikkek Erős volt a szezon a Balatonnál
Erős volt a szezon a Balatonnál PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. augusztus 19. szerda, 23:57

Üzletileg a legnagyobb problémát a munkaerő-hiány jelenti a tónál.

Évek óta a legerősebb az idei szezon a Balatonon, ám vannak bőven nehézségek is. – A jó idő jótékony hatását lehetett érezni. Ez egy jó szezon, de akadnak problémák – mondta Baldauf Aladár, a Vállalkozók Szövetségének elnöke.

 

Alacsony fizetések

Az egyik ilyen gond a vasárnapi zárva tartás, amely nem tesz jót az egyébként is rövid, hivatalosan három hónapos szezonnak. Pedig vevő szinte mindenhol van, főleg az idegenforgalmi központokban.

Emellett a térségben égető a munkaerőhiány. A Balatonon már szezonkezdetkor sem volt elegendő munkavállaló, aminek az egyik oka, hogy a magas közterhekhez alacsonyabb bérek társulnak. A magyar munkaerőt pedig nehézkes külföldiekkel pótolni, hiszen az ő foglalkoztatásuk jogilag bonyolultabb.

Akár 100 ezer forinttal is többet kereshet Ausztriában egy pincér, mint a Balatonnál.

 

Ősszel is jó hajózni

A szövetség elnöke elmondta, 25 évvel ezelőtt még az volt a terv, hogy a Balaton az év 365 napján, 24 órában működő szolgáltatóközpont legyen.

– Füred például virágzik, és Keszthely is jól működik, de télen kiürül a térség. Uniós forrást lehetne fordítani arra, hogy fürdő- és szabadidő-komplexumokat hozzanak létre – fogalmazott Baldauf Aladár. Véleménye szerint figyelembe kellene venni azt is, hogy egyre magasabb a téli hőmérséklet, így a tó vize lassan már be sem fagy. – Éppen ezért nem kellene lezárni a hajózást ősztől, hiszen az is vonzana embereket – tette hozzá.

A szezonzárás után a szállodák és a vendéglátóhelyek bizonyos részét lehet csak nyitva tartani. – Az éttermek és a szolgáltatók nagyjából 80%-a bezár a szezon után, a boltoknak pedig körülbelül 40%-a tart nyitva. A legtöbb település a helyiekhez kezd alkalmazkodni, akik télen kevesen vannak, és nincs igényük minden szolgáltatásra.

 

Lehet tanulni

A Balaton szezonon kívüli felvirágoztatására vannak speciális tervek. Ilyen lehet például az amerikai Pallaus Egyetem rövid szakképzési sorozata. Ennek lényege, hogy ha valaki a nyári hónapokon kívüli időszakban balatoni szállodában nyaral 2-3 hetet, 4–8 nap alatt megtanulhat egy világszerte elismert egyszerűbb, mégis fontos szakmát. Ilyen például a barista, a mixer, a műkörmös, a marketing-ügyintéző, a non-profit manager, a sminkes, és lenne nyelvvizsga-felkészítés is.

– Ez is egy speciális, a turizmust erősítő tevékenységgé válhat, növelheti a Balaton iránti érdeklődést a holtszezonokban, és segítheti a szálláskapacitások kihasználtságának fokozását – tette hozzá a szövetség elnöke.

(Metropol.hu)

Módosítás dátuma: 2015. október 27. kedd, 00:47
 

Belépés

VSZ információk

  

  

  

  

  

  

Facebook

 
 

Hirdetés

Kiemelt weblapok
Hirdetési csomagok legolcsóbban! Akár 90% kedvezménnyel. A bevételeinek növeléséért válassza kedvezményes csomagjainkat. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokért
Honlapok már 25 000 Ft-tól! Akár 75% kedvezménnyel. Cége bevételeinek növeléséhez válassza a profi partnert. Kérje ajánlatunkat most! Vállalkozók Szövetsége a vállalkozásokértExtended Validation SSL

© Vállalkozók Szövetsége 2009-2012.